Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

A1 Capital’den dünyadan haberler

İstanbul, 4 Kasım (Hibya) – A1 Capital, dünyada manşet olan haberlere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İstanbul, 4 Kasım (Hibya)

A1 Capital'in raporuna göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünüm pozitiften durağana çekildi.

Raporda şu bilgiler aktarıldı:

"S&P, böylece bu yıl ikinci kez not artırımına gitti. Açıklamada TCMB’nin sıkı duruşunun Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini ve finansal sistemde dolarizasyonun azalmasını sağladığı belirtildi. Türkiye'nin dünyanın geri kalanıyla arasındaki tasarruf açığının daraldığı belirtilen açıklamada, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşte görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, görünümün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu kaydedildi.

"S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, "Beklentimiz, asgari ücretin muhtemelen enflasyon hedefi ile geçen yıl ve bu yılın sonundaki enflasyon arasında bir ortalamada artırılması yönünde. Bu yılsonunda enflasyonu yaklaşık yüzde 44 olarak öngörüyoruz. Yani yüzde 44 ile hedef olan yüzde 17'nin ortalaması yaklaşık yüzde 30" diye konuştu. Gill, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesinin etkisini göstermeye başladığını ifade ederek, "Ekonomi yeniden dengeleniyor. 12 aylık cari açık Ağustos itibarıyla GSYH'nin yaklaşık yüzde 1'i seviyesinde" bilgisini paylaştı. Ekonominin yeniden dengelenmesinde itici gücün mevduat tabanında Dövizden TL'ye geçiş yapan hane halkı olduğunu ve bu durumun TCMB'nin döviz rezervi biriktirmesine büyük katkı sağladığını belirten Gill, "Şu anda net dış finansman ihtiyacı büyük ölçüde azaldı" dedi. Gill, ilk faiz indiriminin 2025'in ilk çeyreğinin sonunda olabileceğini dile getirerek aynı zamanda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 büyüyeceğini öngördüklerini aktaran Gill, büyümenin 2025'te yüzde 2,3'e yavaşlayacağını kaydetti.

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülke olduğunu belirterek, "Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor." ifadesini kullandı. S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselttiğini anımsatan Şimşek, "Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz." bilgisini paylaştı.

"İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, S&P'nin not artışına ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin kredi notu 'sıkı para politikası, rezerv birikimi ve enflasyondaki gerileme' ile ilk hedef olan 'yatırım yapılabilir' seviyeye ilerliyor" ifadelerini kullandı.

"Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. oplantının ardından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Geçen yıl uygulamaya başladığımız ekonomi programımız ile para ve maliye politikalarını etkin bir koordinasyon içinde sürdürüyor, yapısal reformları bir takvim çerçevesinde hayata geçiriyoruz. Programımızda temel amacımız, sürdürülebilir büyümenin sağlanması, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi ve yapısal reformlarla verimliliğe dayalı üretimin, ihracatın ve istihdamın artırılmasıdır. Bu kapsamda rekabet gücümüzü artıracak katma değerli üretim yapısını sağlamaya yönelik adımlar atılmaktadır. Sanayide teknolojik yenilenme ve dönüşümü sağlamak amacıyla sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla aktif sanayi politikaları uygulanmaktadır. Aynı zamanda sanayinin dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar ilgili tarafların iş birliğiyle yürütülmektedir. Bu çerçevede güncellenmiş YTAK ve HIT-30 gibi programlar da hayata geçirilmiştir.

"Ekim ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerileme kaydetti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı öncü dış ticaret verilerine göre, Ekim ayında ihracat yüzde 3,6 artışla 23,6 milyar dolar oldu. Enerji ve altın hariç ihracat aynı dönemde 22,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Aynı dönemde ithalat yüzde 0,1 düşüşle 29,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim'de dış ticaret açığı 5,75 milyar dolar oldu. 2023 yılının Ekim ayında 6,6 milyar dolarlık dış ticaret açığı görülmüştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2,9 puan artarak yüzde 80,4 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 3,7 puan artarak yüzde 91,4 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,5 puan artarak yüzde 97,7 olarak gerçekleşti. 10 aylık dönem dikkate alındığında bu yıl dış ticaret açığının 65,6 milyar dolar olduğu izlendi. Geçen yılın aynı döneminde dış ticaret açığı 94,3 milyar dolar düzeyindeydi.

"Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaştığına dikkati çekerek, "Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız geçen yıl rekora imza atarak 97,3 milyar dolar oldu, bu yıl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesinde. İhracatımızı artırmak için program ve desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz." dedi.

"Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Suudi Arabistan ile ticaretimizde bu yıl tarihi bir rekor kırıp 8 milyar doları aşacağız. 2025 için hedefimiz 10 milyar dolarlık psikolojik eşiği aşmak olacak" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıymetli madenler aracı kuruluşları arasında dağıtılmak üzere 570 kilogram işlenmemiş altının rezerv olarak ayrılmasını uygun buldu. Borsa İstanbul AŞ Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü konu ile ilgili bir duyuru yayımladı.

"Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli muhtelif binek otomobillerin Avrupa Birliği (AB) üzerinden ithalatında tatbik edilen ek mali yükümlülük uygulaması, Vietnam, Japonya ve Kanada'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, AB ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları kapsamında düşük oranlı gümrük vergileri uygulanıyor. Türkiye'nin tercihli ticaret anlaşması bulunmadığı ülkelerden AB üzerinden Gümrük Birliği kapsamında Serbest Dolaşım Belgesi (A.TR) ile ülkeye düşük gümrük tarifeleri ile ihracat yapıldığı tespit edildi. Türkiye aleyhine ortaya çıkan haksız tarife farklılığının giderilmesi amacıyla Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli muhtelif binek otomobillerine yönelik yüzde 10'luk ek mali yükümlülük uygulaması, ilgili ülkelerin yanı sıra Vietnam, Japonya ve Kanada menşeli olarak A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde AB üzerinden ithalatı yapılacak konvansiyonel, hibrit ve elektrikli binek otomobillerinde de tatbik edilecek. Bahse konu uygulamanın ürün ve ülke bazında genişletilmesi nedeniyle karar, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında farklı sektör ve meslek kollarına ilişkin denetimlerini sürdürüyor. Araç kiralama sektörünün hızla büyümesi, bu alandaki firma sayısı ve hasılatlarında yaşanan artışlar, Maliyenin radarını bu alana yöneltmesine neden oldu. 5 bin 600 firmada 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edilirken, 500 milyon lira ceza uygulandı.

"İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, asgari ücret artış oranıyla ilgili olarak "Eğer oranı, mesela yüzde 40'lık asgari ücret zammı yaptınız, sanayicinin çok rahatlatılması lazım. Yüzde 25 yaptınız, yüzde 25 asgari ücret zammı alan kişinin başka politikalarla rahatlatılması lazım. Yani sadece orada sonuçla bir uzlaşıya varılabilecek bir nokta değil. Çok yönlü olarak ele alınması gereken bir konu" diye konuştu.

"Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Çin Başbakanı Li Qiang bu hafta düzenlenecek olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın açılış töreninde bir konuşma yapacak. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Salı gününden Cumartesi gününe kadar Şanghay'da devam edecek olan yedinci ithalat fuarının açılış törenine ve diğer etkinliklere Malezya, Özbekistan, Slovakya, Kazakistan, Moğolistan ve Sırbistan'dan liderlerin katılması bekleniyor.

"Çin Ticaret Bakanlığı, Çin'in Fransa'dan Avrupa Komisyonu'nu hem Avrupa hem de Çin elektrikli araç endüstrileri için kabul edilebilir bir çözüme doğru yönlendirme konusunda "aktif bir rol" üstlenmesini istediğini bildirdi Ticaret Bakanı Wang Wentao, Fransa Ticaret Bakaını Sophie Primas ile yaptığı görüşmede, Avrupa Birliği'nin Çin'in elektrikli araçlarına yönelik soruşturmasının büyük bir endişe kaynağı olduğunu ve Çin-AB otomobil endüstrisi işbirliğini "ciddi şekilde engellediğini" vurguladı.

"Barclays ekonomistleri, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komite toplantısı için bir araya gelen Çinli liderlerin ABD seçimlerini ve sonrasındaki politikayı yakından izleyeceğini öngördüler. Barclays ekonomistleri Jian Chang, Yingke Zhou ve Ying Zhang, “Trump'ın başkanlığı durumunda, ki bu tam anlamıyla bir ticaret savaşına yol açabilir, üst düzey liderlerin daha büyük bir teşvik paketi düşüneceklerini düşünüyoruz” ifadelerini de kullandılar.

"Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticilerinden BYD, Ağustos'tan Ekim'e kadar üretimini yaklaşık 200.000 adet artırırken, Genel Müdür Yardımcısı He Zhiqi Weibo'da yaptığı açıklamada, otomobil üretimi ve bileşenlerinde 200.000'e yakın yeni çalışanı işe aldığını söyledi. Temmuz-Eylül dönemi geliri yıllık %24 artışla 201,1 milyar yuan olurken, Çinli otomobil üreticisinin 2022'de benzinli motorlu araç üretimini durdurmasından bu yana BYD'nin Tesla'ya karşı üç aylık gelirdeki ilk belirgin galibiyeti oldu.
Çin Konut Bakanlığı'nın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, Çin'in Ekim ayı yeni konut satış hacmi, bir dizi gevşeme önleminin ardından Haziran 2023'ten bu yana ilk kez yıllık bazda artış gösterdi. Ancak, “ev alıcıları önceden satılan evleri zamanında alamama riskinin yüksek olmasından endişe duymaya devam edebileceğinden” bu etkinin geçici olabileceği belirtildi. Nomura, yaklaşık 20 milyon konutun gecikmeli teslimatı çözülmeden gayrimenkul sektöründe herhangi bir toparlanma beklemiyor. Analistler, Pekin'den gelecek doğrudan finansman desteğinin emlak krizinin çözümünde çok daha etkili olacağına inanıyor.

"OPEC'ten yapılan açıkyamaya göre, OPEC+ üyeleri Cezayir, Suudi Arabistan, Rusya, BAE, Kazakistan, Kuveyt ve Umman, 2,2 milyon varil/gün büyüklüğündeki üretim kısıntısını Aralık 2024 sonuna kadar uzatma kararı aldılar. OPEC Sekretaryası, daha önce Nisan ve Kasım 2023'te ek gönüllü ayarlamalar açıklayan sekiz OPEC+ ülkesi Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'ın, Kasım 2023'teki günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim ayarlamalarını Aralık 2024 sonuna kadar bir ay süreyle uzatmayı kabul ettiklerini kaydetti.

"Son dönemde Wall Street'in önde gelen bankaları S&P 500 endeksinin gelecek yıllarda düşük getiri sağlayacağı öngörüsünde bulundu. Goldman Sachs, S&P 500’ün önümüzdeki 10 yılda yıllık ortalama yüzde 3 getiri sağlayacağını ve bunun 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisinden daha düşük olacağını ifade etti. JPMorgan ise yüzde 5,7 oranında yıllık getiri öngörürken, Bank of America endeksin yıllık yüzde 1-2 getiri sağlayabileceğini, ancak temettülerin bu oranı artırabileceğini belirtti.

"Goldman Sachs, altının fiyatının 2025 yılı sonuna kadar yüzde 8 artarak ons başına 3 bin dolara çıkacağını öngörüyor. Banka merkez bankalarının alımlarını, Fed'in faiz indirimlerini ve güvenli liman ilgisinin devam etmesini buna gerekçe olarak gösteriyor.

Hibya Haber Ajansı