Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

AB’nin ek vergi kararı kendisine de büyük zarar verecek

Yazar Chen Tingyao’nun yazısına göre çeşitli tarafların tepki göstermesine rağmen, Avrupa Komisyonu tarafından önceki gün yapılan açıklamada, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik 5 yıllık sübvansiyon karşıtı ek gümrük vergilerinin uygulanacağı bildirildi.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısına

Çeşitli tarafların tepki göstermesine rağmen, Avrupa Komisyonu tarafından önceki gün yapılan açıklamada, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik 5 yıllık sübvansiyon karşıtı ek gümrük vergilerinin uygulanacağı bildirildi. Bugünden itibaren yürürlüğe girmesi beklenen karara göre, ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine yüzde 7,8; Çinli üreticilerden BYD’ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8; soruşturmada işbirliği yapan diğer üreticilere yüzde 20,7 ve iş birliği yapmayan SAIC Motor gibi firmalara yüzde 35,3 oranında ek vergi uygulanacak. 

Çin, bu kararı asla tanımayacağını ve kabul etmeyeceğini, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) dava açtığını açıkladı. 

Çünkü AB’nin girişimleri adil rekabet bahanesiyle, adaletsiz rekabet başlatmayı amaçlıyor ve tipik bir ticari korumacılık niteliğini taşıyor.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısına göre AB'nin girişimleri DTÖ'nün şeffaflık ve adaleti sağlama ile ayrımcılık yapmama ilkelerini ihlal ettiği gibi her zaman desteklediği serbest piyasa kurallarına da aykırı oldu. Bunun arka planında AB'nin ekonomi politikasının giderek muhafazakarlaştığı ve siyasileştiği, ABD'nin Çin'i engellemek için küçük klik oluşturmasının etkileri görünüyor. Ancak AB'nin girişimleri kendisine de büyük zarar verecek.

İlk önce AB'nin girişimleri otomotiv sektöründe sanayi ve tedarik zincirlerinde istikrarın bozulmasının yanı sıra, Avrupalı otomobil üreticileri ve tüketicilerinin çıkarlarının zarar görmesine yol açacak.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısında "İkincisi AB'nin girişimlerinden Çin ve AB arasındaki karşılıklı yatırım ve işbirliği de etkilenecek. Avrupa'daki iş ortamı kaygı verici hale getirilecek. AB bir yandan baskı yapıyor, diğer yandan da yatırım çekmeye çalışıyor, AB'nin bu isteğinin karşılanmayacağı gibi, daha fazla şirket de Avrupa'daki iş ortamına endişeli olarak yaklaşacak. Üçüncüsü AB'nin girişimleri, kendisinin yeşil dönüşüm sürecine ve küresel iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına da engel olacak" denildi.

Bununla birlikte AB'nin girişimleri iç bölünmesini daha da artıracak. Çin Uluslararası Sorunları Araştırma Enstitüsü Avrupa Merkezi Başkanı Cui Hongjian, Çin Medya Grubu'na verdiği özel röportajda, "Ekonomi ve ticaret, AB içinde en kolay anlaşmaya varılabilen konulardı, ancak şimdi büyük anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Bu, Avrupa'daki bölünmeleri artırırken, AB'nin gelecekteki gelişimini de etkileyecek." ifadelerini kullandı.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısında şu ifadeler kullanıldı:

"AB, fiyat taahhütleri konusunda Çin ile müzakerelere devam edeceğini belirtirken, Çin de her zaman ticari anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla çözülmesinden yana olduğunu yineleyerek, AB'ye kendisiyle orta yolda buluşarak, birbirlerinin temel endişelerini giderme ve mümkün olan en kısa sürede iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüme varma çağrısında bulundu. AB, otomobil üreticilerinin "Tarifelere değil, adil ticaret kurallarına ihtiyacımız var." şeklindeki gerçek taleplerine kulak vermeli."

Hibya Haber Ajansı