Diyarbakır'da havaların soğumasıyla birlikte çıkan alıç meyvesine talep artıyor. Alıç üretim ve satışı yapan Hamza Akbulut, Hibya Haber Ajansı'na meyveye artan talebin sebebini ve detaylarını anlattı.
Antiinflamatuar özellik gösteren alıç meyvesinin diyabet, astım ve bazı kanser türleri ile ilişkili olan kronik inflamasyona karşı, daralmış kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürebilen bir etkiye sahip olduğunu belirten Hamza Akbulut, "Yüksek tansiyon sorunu olanlar tedavilerine destek amaçlı alıç meyvesini tüketebilirler. Alıç meyvesi doğrudan tüketilebildiği gibi reçel, marmelat ve macun yapılarak da kullanılabiliyor. Alıçtan yapılan sirke ise hem dünyada hem de ülkemizde en popüler sirke çeşitlerinden biri. Kurutulmuş alıç çiçeği ve yapraklarından bitki çayı da yapılabiliyor." dedi.
Alıç meyvesinin Diyarbakır’da kış aylarında çok fazla tüketilen bir meyve olduğuna dikkat çeken Akbulut, "Yaz aylarında da bazı aktar ve marketlerde bulunan alıç meyvesi kuru hali ile de satışa sunuluyor. Ancak Diyarbakır ve çevresinde yetiştirdiğimiz taze alıçlar genellikle ekim ve kasım ayında toplanarak taze haliyle satışa sunuluyor.” ifadelerine yer verdi.
Hibya Haber Ajansı