AKO Grup Ankara’da yer alan Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL ) Geri Dönüşüm Tesisi’ne gerçekleştirdiği 970 bin dolar tutarındaki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımını hayata geçirdi. Yıllık 75 bin ton lastiği geri dönüştürme kapasitesine sahip Ako ÖTL, ülke ekonomisine sunduğu katkının yanı sıra, karbon salınımını da azaltıyor. AKO Grup sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında ÖTL fabrikasına yaptığı GES paneli yatırımı ile tesisin toplam elektrik tüketiminin yüzde 40’nı GES panellerinden karşılıyor.
Avrupa’nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi’ne sahip olan AKO Grup, üretim süreçlerine yaptığı çevre dostu yatırımlarla dikkat çekiyor. Grup, yıllık 75 bin ton lastik atığı geri dönüştürme kapasitesine sahip olan AKO Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi ile Türkiye’de bir yılda oluşan lastik atığının dörtte birini ayrıştırarak yeniden kullanılabilir yarı mamule dönüştürebilecek üretim kapasitene sahip. Sıfır Atık Projesi ve ülke ekonomisine sunduğu katkının yanı sıra, 250 bin ağaç eşdeğerinde olan yıllık 834 bin ton karbon salımını da engelliyor. Hedefi 2030 yılında emisyon oranını yüzde 58 azaltmak olan Ako Grup, Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm fabrikasında, sürdürülebilir enerji kullanımı için önemli bir adım attı. 970 bin dolar yatırımla fabrikaya kurulan bin 270 kW AC gücündeki Güneş Enerjisi Santrali (GES), yılda yaklaşık 2 milyon kWh elektrik üretimi sağlıyor ve bu enerji, fabrikanın toplam tüketiminin yüzde 40’ını karşılıyor. Bu yatırımla Ako Grup, çevresel etkilerini azaltarak enerji verimliliğini artırmaya ve hedefine emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.
“Her adımda daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz”
Yeni GES çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan, “AKO Grup olarak, çevresel sürdürülebilirliği her zaman süreçlerimizin merkezine koyuyoruz. Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Dönüşüm Tesisi’ne yaptığımız Güneş Enerjisi Santrali yatırımı, bu vizyonumuzun en güçlü yansımalarından biridir. Geleceğe dair en büyük sorumluluğumuzun, doğayı korumak ve çevresel etkilerimizi en aza indirmek olduğuna inanıyoruz. Yıllık 75 bin ton lastiği geri dönüştürerek ülkemizin döngüsel ekonomisine katkı sağlarken, enerji ihtiyacımızın yüzde 40’ını güneş enerjisinden karşılamak hem çevresel etkilerimizi azaltıyor hem de enerji verimliliğimizi artırıyor.” dedi.
Bu yatırımların bugünkü operasyonları güçlendirmekle kalmayıp gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma hedefini de pekiştirdiğini belirten Özcan, her adımlarında daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Hibya Haber Ajansı