Ekim ayının son haftalarında başlayan nar hasadının büyük bölümünü tamamlayan Çıtak Mahallesi sakinleri, nar ekşisi yapımına başladı. Mahallede artık gelenek haline gelmiş doğal nar ekşisi yapımı yıllardır imece usulüyle yapılıyor. Mahallede kimin sırasıysa onun narı toplanıyor ve nar ekşisi yapımına el birliğiyle yardım ediliyor. Mahalle sakinleri büyüklerinden öğrendikleri gibi nar ekşisi yapımını modern yöntemler de ekleyerek devam ettiriyor.
El birliği ile toplanan narlar çuvallarla avluya getiriliyor. Bir kişi nar kesiminden sorumlu oluyor. Sorumlu olan kişi hem narları ortadan ikiye bölüyor hem de kontrol ediyor. Kontrol esnasında çürük narlar ayıklanıyor ayrıca narlar da cinslerine göre ayrı kovalara konuluyor.
Kesilen narlar sopa yardımıyla kabuğuna vurularak tanelerinin leğenlere düşmesi sağlanıyor. Ayıklanan nar taneleri bidonlara alınıyor. Eskiden taşlarla yapılan ezme işlemi için günümüzde özel bir karıştırma aracı kullanılıyor. Nar suyuna tekrar süzme işlemi uygulanıyor. İçinde taneciği kalmayan nar suyu kaynama aşaması için kazanlara dökülüyor. Ortalama 8 saat süren bir kaynatma işlemi başlıyor. Odun ateşinde kaynayan nar suları siyahlaştığında ekşi kıvamına gelmiş oluyor. Bir kez daha süzülen nar ekşileri şişelere dolduruluyor. Nar ekşileri Aliağa’da ve şehir dışından alıcılarına ulaştırılıyor.
Hibya Haber Ajansı