Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

APEC’in başarılı olmasının sırrı: Açıklık ve işbirliği

Yazar Chen Tingyao’nun yazısına göre 31.Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderleri Gayri Resmi Toplantısı 13-15 Kasım tarihlerinde Peru’nun başkenti Lima’da düzenleniyor.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısına

Yazar Chen Tingyao'nun yazısına göre 31.Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderleri Gayri Resmi Toplantısı 13-15 Kasım tarihlerinde Peru’nun başkenti Lima’da düzenleniyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin daveti üzerine toplantıya katılacak.

Zirvede, Asya-Pasifik bölgesinin 21 ekonomisinden siyasiler ve iş insanları, sürdürülebilir ekonomik büyümenin teşvik edilmesi ve küresel enerji dönüşümünün hızlandırılması gibi konuları ele alacak.
Asya-Pasifik bölgesi uzun süredir küresel kalkınmada istikrar sağlayan bir güç olarak rol oynuyor. Bölge dünya nüfusunun üçte birini, dünya ekonomisinin yüzde 60’ından fazlasını ve dünya ticaret hacminin neredeyse yarısını oluşturuyor.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerine göre, dünya ekonomik büyümesinin önemli bir motoru olan Asya-Pasifik bölgesi ekonomisi 2024’te yüzde 4,2 oranında büyüyecek. Bu oran, yüzde 2,9 olarak tahmin edilen küresel ekonomik büyüme oranının çok üzerine çıkmış olacak.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısında "Peki, Asya-Pasifik bölgesi kalkınmada dünyaya neden öncülük edebilir? Her şeyden önce bu, bölgede barış ve istikrarın uzun vadeli sürdürülmesinden kaynaklanıyor. Tesisinden bu yanan geçen 35 yıl içinde APEC, açıklık, kapsayıcılık, ortaklaşa kalkınma ve farklılıkları koruyarak ortak zemin arama yönündeki asıl gayesine bağlı kalarak, ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesini ve kolaylaştırılmasını ve ekonomik ve teknolojik işbirliğini teşvik etmeyi ve bölgedeki ekonomik entegrasyon düzeyini yükseltmeyi sürdürdü" denildi.

Verilere göre, APEC’in kuruluşundan sonra ilk 30 yıl boyunca, bölgede uygulanan ortalama gümrük vergisi yüzde 17’den yüzde 5’e indirilirken, kişi başına düşen gelir ise dört kattan fazla arttı ve bölgenin dünya ekonomik büyümesine katkısı yüzde 70’e ulaştı.

Yazar Chen Tingyao'nun yazısında şu ifadeler yer aldı:

"APEC’in en büyük ekonomisi olan Çin, her zaman aktif bir şekilde işbirliğine katılıyor ve APEC bölgesinde gerçekleşen işbirliğinin de güç kaynağı ve ivmesi haline geldi. Şu an 13 APEC ekonomisinin en büyük ticari ortağı olan Çin, Asya-Pasifik ekonomik büyümesine yüzde 64,2 katkıda bulunarak bölgenin mal ticaretinin yüzde 37,6’sını ve hizmet ticaretinin de yüzde 44,6’sını sağladı.

Çin’in APEC Liderleri Gayri Resmi Toplantısı’nda ileri sürdüğü bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesi, inovasyon, açık ve yeşil kalkınma gibi öneriler bölgenin kalkınma eğilimiyle uyumlu olmanın yanı sıra geniş çapta kabul ve destek gördü.

APEC’in başarılı olmasının sırrı açıklık ve işbirliğine bağlı kalmak. Aynı zamanda bu yaklaşım APEC’in gelecekteki gelişimi için temel kılavuz anlamına geliyor. "

Hibya Haber Ajansı