Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

DEVA Partili Karal, kuraklık riskini Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya sordu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, geçtiğimiz ekim ayında yaşanan yüksek kuraklığın çiftçilere etkilerine yönelik Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Genel Başkan

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek daha yoğun bir şekilde hissedildiğini belirten Milletvekili Karal, bu durumun en çok tarımsal üretimi ve kırsal kesimdeki çiftçileri etkilediğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan kuraklık raporlarına göre Türkiye’nin büyük bölümünün, özellikle Ekim ayında ciddi kuraklık (Acil Durum) seviyesine ulaştığını anımsatan Karal, iklim krizinin etkilerini en aza indirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının bugüne kadar aldığı veya almayı planladığı tedbirlerin detaylandırılmasının elzem olduğunu vurguladı. Kuraklık döneminde tarım sektörünün korunması, çiftçilerin desteklenmesi ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için kapsamlı ve etkin bir acil eylem planının gerekli olduğunun altını çizen Karal, verdiği önergede Bakan Yumaklı’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Bakanlığınızın Türkiye genelinde, özellikle Ekim ayında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarında yer alan şiddetli kuraklık yaşanan bölgelerde kuraklığa karşı bir Acil Eylem Planı mevcut mudur?

"Çiftçilerin kuraklık nedeniyle yaşadığı zararların telafisi için mali destek ya da yeni teşvik paketleri sunulması planlanmakta mıdır?

"Türkiye’nin kuraklık risk haritası göz önünde bulundurularak, kuraklıktan etkilenen bölgelere özel olarak hangi kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler alınması planlanmaktadır?

"Buğday başta olmak üzere, kuraklıktan etkilenme ihtimali yüksek olan stratejik tarım ürünleri için Bakanlığınızın herhangi bir üretim ve stok planlaması var mıdır?

"Kuraklık yaşanan bölgelerde çiftçilerin maliyetini hafifletmek için sulama maliyetlerine yönelik destek sağlanacak mıdır? Sulama altyapısının güçlendirilmesi ve modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması için hangi adımlar atılacaktır?

"Tarımsal sulama için yeraltı su kaynaklarının kullanımı teşvik edilmekte midir? Bu kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımına yönelik önlemler alınmakta mıdır?

"Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliği etkilerini göz önünde bulundurarak tarımsal üretimi çeşitlendirme, kuraklığa dayanıklı tohum geliştirme veya kuraklık koşullarına uygun ürünlere geçiş gibi alternatif stratejiler geliştirmeyi planlamakta mıdır?"

Hibya Haber Ajansı