Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Hukuk muhakemelerindeki ücret tarifeleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında Tanık Ücret Tarifesi, Gider Avansı Tarifesi ve Hakem Ücret Tarifesi tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Resmi Gazete’deki gider avansı tarifesi tebliğine göre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamınca davacı için dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak olan gider avansının miktarı taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 400 Türk lirası olarak duyuruldu.

Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek. Davacı tarafından hesap numarası bildirilmiş ise iade elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılacak. Hesap numarası bildirilmemiş ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilecek.

Geçici hukuki koruma talebi için alınan gider avansının kullanılmayan kısmı verilen karardan sonra talep üzerine iade edilebilinecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan hakem ücreti tarifesine göre başkanın ücreti, hakemlerden her birine ödenecek hakem ücretinin yüzde on fazlası olarak hesaplanacak.

Hakemlerden birinin veya hakem kurulunun görevinin Hukuk Muhakemeleri Kanununun 435 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yazılı sebeplerden biriyle sona ermesi halinde, ücret tablosunda yazılı ücretin yarısına hükmedilecek.

Anlaşmazlığın, davanın geri alınması, konusuz kalması, feragat, kabul veya sulh nedeniyle, hakem veya hakem kurulunca taraflara delillerin sunulması hususunda süre verilmesinden önce sona ermesi halinde ücret tablosunda belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra sona ermesi halinde ise tabloda belirlenen ücretin tamamına hükmolunacak.

Bu tarifeye göre verilecek ücretler aşağıdaki ücret tablosuna göre hesaplanacak:

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 265'inci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanan tanık ücret tarifesi tebliğine göre tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 100 ila 150 TL arasında ücret ödenecek.

Tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak.

Tanığa bu tarifeye göre ödenmesi gereken ücret ve giderler hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmayacak.

Hibya Haber Ajansı