Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Karal: 5 yılda 3 Bakan geldi, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Eylül 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkan

Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,83 arttığını söyledi. 12 aylık ortalamada ise yüzde 42,52 artış yaşandığını kaydeden Karal, bu oranların, tarımsal girdi maliyetlerinde tam 60 aydır artış yaşandığını gösterdiğini belirtti.

Karal, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin tarım sektörü, son 60 aydır artış gösteren tarımsal girdi maliyetleri nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Mazot, gübre, yem ve tohum fiyatlarındaki artışlar çiftçilerin üretim yapmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği? Geçen yıl limon üreticileri ürünleri para etmediği için ağaçlarını kesmişti. Bugün de aynı manzara ile karşı karşıyayız. 1 yılda tek bir adım atmayan Tarım Bakanlığı, plansızlıkla çiftçiyi kaderine terk etti. Ne yazık ki plansız programsız üretim yüzünden üretici can çekişiyor, ağaçlar topraktan koparılıyor hem emek hem milli servet heba oluyor” diye konuştu.

Milletvekili Karal, çiftçinin yaşadığı onca sıkıntıya rağmen tarımsal üretimin devamını sağlamak için fedakârca üretmeye devam etmeye çalıştığını belirtti. Buna karşın hükümetin 5 yıldır artan maliyetlere çare bulamadığını ve üreticileri yeterince desteklemediğini sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:

“TÜİK verilerine göre tarımsal girdiler tam 60 aydır yükseliyor, çiftçinin maliyetleri tam 5 yıldır artıyor. 2019 eylül ayından beri durmadan, duraksamadan yükselen tarımsal girdi maliyetleri çiftçinin belini büktü, tarımsal üretim sekteye uğradı. 5 yılda 3 Tarım Bakanı geldi geçti, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi. Hiçbir Bakan sorumluluk alıp da ‘Bunu durduralım, maliyetleri aşağı çekelim, çiftçiyi rahatlatalım, üretime teşvik edelim’ diyemedi. Çiftçiler için en önemli hususlardan biri olan, onların üretime devam edip etmeyeceğini gösteren tarımsal girdi maliyetlerini de durduramıyorlarsa o koltukta ne için oturuyorlar?"

Hibya Haber Ajansı