Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Piramit Menkul: Yoğun dönemin ardından piyasaların daha sakin bir hafta bekliyor

İstanbul, 18 Kasım (Hibya) – Piramit Menkul Kıymetler, ABD başkanlık seçiminin, Fed’in para politikası toplantısı ve dünya genelinde büyüme ve enflasyon verileriyle geçen birkaç haftalık yoğun dönemin ardından piyasaların daha sakin bir hafta beklediğini bildirdi.

İstanbul, 18 Kasım (Hibya)

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

18 Kasım 2024 Pazartesi Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Ekim), Hizmet ÜFE (Eylül)

19 Kasım 2024 Salı Euro Bölgesi; TÜFE (Ekim-Nihai)

20 Kasım 2024 Çarşamba Türkiye; Yurt Dışı ÜFE (Ekim), Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Eylül), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ekim) Çin; PBoC Faiz Kararı İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ekim) Almanya; ÜFE (Ekim)

21 Kasım 2024 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Tüketici Güven Endeksi (Kasım) ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Kasım) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Öncü), KC Fed İmalat Endeksi (Kasım)

22 Kasım 2024 Cuma Türkiye; Turizm İstatistikleri (Ekim) Dünya Geneli; PMI Verileri (Kasım-Öncü) Japonya; TÜFE (Ekim) İngiltere; GfK Tüketici Güven Endeksi (Kasım) Almanya; GSYİH (3Ç24-Nihai) ABD; Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Nihai)

Piramit Menkul Kıymetler'in değerlendirmesine göre, ABD başkanlık seçimi, Fed’in para politikası toplantısı ve dünya genelinde büyüme ve enflasyon verileriyle geçen birkaç haftalık yoğun dönemin ardından piyasaları daha sakin bir hafta bekliyor. Değerlendirmede şunlar kaydedildi:

"Bu hafta küresel piyasaların gündeminde Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’nın enflasyon verileri, Almanya büyüme rakamları, Çin Merkez Bankası (PBoC) faiz kararı, dünya genelinde PMI verileri ve majör ekonomilerde güven endeksleri öne çıkabilir.

Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya enflasyon verileri

"Salı günü Euro Bölgesi TÜFE, çarşamba İngiltere TÜFE/ÜFE ve Almanya ÜFE, haftanın son işlem günü ise Japonya TÜFE verileri açıklanacak.

"Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre ekimde TÜFE aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,0 artarken çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,7 artmıştı. Nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir. Avrupa Merkez Bankası (AMB) eylül toplantısında faiz indirmesinin ardından aralıksız olarak 17 Ekim’de de faiz indirdi. AMB’nin ana refinansman faizi yüzde 3,40, mevduat faizi yüzde 3,25 ve marjinal borç verme faizi yüzde 3,65 seviyesinde bulunmaktadır. Bir sonraki AMB para politikası toplantısı 12 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

"Almanya’da ÜFE eylülde aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 1,4 azalmıştı; ekimde aylık yüzde 0,1 gerileme beklenmektedir.

"İngiltere’de, eylülde, TÜFE aylık bazda değişmezken yıllık yüzde 1,7 artmıştı; ekimde yıllık yüzde 2,2 artış beklenmektedir. Çekirdek TÜFE eylülde aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 3,2 arttı; ekimde yıllık yüzde 3,1 artış beklenmektedir. ÜFE tarafında, eylülde aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 0,7 gerileme olurken ekimde aylık yüzde 0,1 gerileme beklenmektedir. Çekirdek ÜFE eylülde aylık bazda değişmezken yıllık yüzde 1,4 artış olmuştu. İngiltere Merkez Bankası (BoE) 7 Kasım para politikası toplantısında politika faizini 8-1 oyla 25bp azaltarak yüzde 4,75 seviyesine indirmişti. Bankanın bir sonraki faiz kararı 19 Aralık’ta ilan edilecek.

"Japonya’da TÜFE eylülde aylık bazda yüzde 0,3 gerilerken yıllık yüzde 2,5 artmıştı. Çekirdek TÜFE eylülde yıllık yüzde 2,4 arttı. Ekimde yıllık yüzde 2,2 artış beklenmektedir.

Almanya büyüme verisi (3Ç24-Nihai)

"Almanya’da cuma günü yılın üçüncü çeyreğine ilişkin nihai büyüme verileri açıklanacak. Almanya GSYİH’si öncü verilere göre 3Ç24’te çeyreklik yüzde 0,2 büyürken yıllık bazda yüzde 0,2 küçüldü. Nihai verilerde değişiklik beklenmiyor. Almanya GSYİH’si çeyreklik bazda bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyürken ikinci çeyrekte yüzde 0,1 küçülmüştü.

ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi tüketici güven endeksleri

"Perşembe Euro Bölgesi’de, cuma ise ABD ve İngiltere’de tüketici güven endeksleri takip edilecek. Avrupa Komisyonu’nun nihai verilerine göre Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ekimde önceki aya göre değişmeyerek -12,5 değerini almıştı. 2022’nin son çeyreğinde en kötümser seviyelere gerileyen endeks iyileşmeye devam etmektedir. Kasımda -12,0 ile sınırlı bir yükseliş beklenmektedir.

"ABD’de Michigan Üniversitesi’nin Tüketici Güven Endeksi, öncü verilere göre kasımda 70,5’ten 73,0’e yükseldi. Nihai verinin 72,1 ile aşağı revize edilmesi beklenmektedir.

"İngiltere’de, eylül ve ekim aylarında sert düşen GfK tüketici güveni, eylülde -20, ekimde -21 değerini aldı; kasımda -22’ye gerilemesi beklenmektedir. 2022’nin son çeyreğinde dip seviyeler gören endeks, o zaman bu yana görece bir toparlanmayı işaret etmekte olup buna karşın tüketici kötümserliğinin devam ettiğini göstermektedir.

PMI verileri (Kasım-Öncü)

"Haftanın son işlem gününde dünya genelinde kasım ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Gün boyunca Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de (S&P Global) imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri takip edilecek.

"İmalat PMI tarafında; kasımda, Japonya’nın 49,2’den 49,5’e, Almanya’nın 43,0’ten 43,1’e ve İngiltere’nin 49,9’dan 50,1’e yükselmesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nin 46,0 ile eylüle göre değişmemesi beklenmektedir. ABD imalat PMI ekimde 48,5 değerini almıştı.

"Hizmet PMI tarafında; ekimde, Japonya 49,7, ABD 55,0 değerini almıştı. Almanya’nın 51,6’dan 51,9’a, İngiltere’nin 52,0’den 52,3’e yükselmesi, Euro Bölgesi’nin 51,6 ile değişmemesi beklenmektedir.

"Yurt içinde de yoğun veri akışının takip edildiği geçen haftanın ardından piyasayı daha sakin bir hafta bekliyor. Haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

TCMB para politikası toplantısı

"Yurt içinde perşembe günü TCMB’nin kasım ayı PPK toplantısının sonuçları takip edilecek. Foreks Haber’in anketinin sonuçlarına göre piyasanın medyan beklentisi politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. Anket katılımcılarının tamamı faizlerin sabit bırakılmasını beklemektedir. Katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi geçen ay yüzde 48,25 iken bu anket döneminde yüzde 50 oldu. TCMB’nin 8 Kasım’da yayımlandığı, yılın son Enflasyon Raporu’nda politika yapıcıların enflasyon tahminlerini yukarı revize etmelerinin de etkisiyle piyasanın faiz indirimi (250bp) beklentisi aralık ayından ocak ayına ötelendi.

"Yılın son Enflasyon Raporu’nda (IV) yıl sonu enflasyon tahminleri güncellendi. 2024 tahmin bandı orta nokta yüzde 38 +/4 puandan yüzde 44 +/-2 puana revize edilirken 2025 tahmin bandı orta nokta yüzde 14 +/-7 puandan yüzde 21 +/-5 puana revize edildi. 2026 tahmini yüzde 9’dan yüzde 12 +/-6 puan olarak revize edildi.

"TCMB, ekim toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Toplantı özetinde, enflasyonun seyrine ilişkin karışık sinyaller verildi. Eylülde enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği, ancak iç talebin üçüncü çeyrekte yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiği belirtildi. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile arttığı ifade edildi. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgusu korundu.

"Martta sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini yüzde 8,5’ten yüzde 50 seviyesine yükselten banka, mart toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi.

Konut Fiyat Endeksi (Ekim), Hizmet ÜFE (Eylül)

"Yurt içinde haftanın ilk işlem günü Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) açıklanacak.

"KFE eylülde nominal bazda aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 27,4 artarken reel olarak yıllık yüzde 14,7 azalmıştı. H-ÜFE eylülde aylık yüzde 1,14, yıllık yüzde 56,85, aralık ayına göre yüzde 48,91 artmıştı.

Yurt Dışı ÜFE (Ekim), Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Eylül), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ekim)

"Çarşamba günü TÜİK’in Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri açıklanacak.

"YD-ÜFE eylülde aylık yüzde 2,25, yıllık yüzde 32,35 ve aralık ayına göre yüzde 23,34 artmıştı.

"Tarım-GFE ağustosta aylık yüzde 1,39, yıllık yüzde 33,25 ve aralık ayına göre yüzde 22,33 arttı.

"Merkezi yönetim borç stoku 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla 8,65trln TL olarak gerçekleşti. Borç stokunun 3,56trln TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 5,10trln TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.

Tüketici Güven Endeksi (Kasım)

"Perşembe günü TCMB kararı öncesinde TSİ 10.00’da TÜİK, TÜİK ve TCMB iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi’nin kasım değerini açıklayacak. Endeks, eylülde 78,2 iken ekimde yüzde 3,0 artışla 80,6 olmuştu.

Turizm İstatistikleri (Ekim)

"Haftanın son işlem gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ekim ayı turizm istatistikleri takip edilecek. Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı eylülde yıllık yüzde 5,7 artışla 6,87 milyon kişi olurken ocak-eylül döneminde yıllık yüzde 8,7 artışla 49,2 milyon kişi oldu.

Hibya Haber Ajansı