Hayatımızı kolaylaştıran, üzerimizdeki yükü azaltan ve herşeyi hızlandıran teknoloji, giderek hayatımızın tamamını kaplayan açık hava ceza evine dönüşüyor. Askeri bütçelerle desteklenerek başlatılan ve ardından hayatımızın her alanına dokunmayı başaran bu gelişmeler, günlük yaşantımızın yanı sıra algımızı, alışkanlıklarımızı ve hatta kültürlerimizi değiştirme kudretine erişmeyi başardı. Tabii ki sanatın her branşı bu değişimden ve etkileşimden hissesine düşeni aldı. İnsan faktörünün giderek azaldığı, bilgisayarların ve yapay zekaların yönetmen koltuğuna oturmaya hazırlandığı günümüz sanatının değişim ve gelişim trendleri de teknolojik gelişmeler kadar hızlı hale geldi. Hızlı üretim Hızlı tüketim prensibiyle işleyen yeni sanat akımları çok kısa sürede eskimeye mahkum hale geliyor. Bakın özellikle eskimek diyorum çünkü klasikleşen bir eser artık karşımıza çıkmıyor.
Madem gelişimden bahsediyoruz, madem hızla değişen dünyadan bahsediyoruz o zaman bu değişimin ve gelişimin müsebbibleri arasında sayılabilecek yön değiştiricilerden olan Einstein’ın bir anektodundan bahsetmedin geçmeyelim.
Kendisine üçüncü dünya savaşı ihtimali ve gerçekleşme şekli sorulduğunda o tarihi cevabı vermiş. “üçüncüyü bilmem ama dördüncüsü taşlar ve sopalarla yapılacak”. İşte bu sözler günümüze de ışık tutuyor. Nasıl mı?
Günümüz sanatsal rekabet dünyasında yaşananları bir savaş olarak ele alalım. Şu an teknolojik her silah sahada ve kullanılıyor ancak…
Son yıllarda artan plak çalar satışları ve eski plakalara duyulan rağbet dikkatinizi çekti mi? Gençler birbirlerine doğum günü hediyesi pikap hediye ediyor. Beyoğlu’nda, Cihangir’de, Fener’deki kafelerde gün içinde Cem Karaca’yı, Minik Serçeyi, Seyyal Taner’i duymanız muhtemel. Üstelik analog kayıtla konser keyfi veren o eski kayıtlardan.
Çok yakında dinleyicilerde yaşanan bu değişim büyüyerek yapımcıları da sanatçıları da etkileyecektir. Sonrasında hızla bir geri dönüş yaşanır mı ne dersiniz? Yaşadığımız yüzyıl yeni Barış Manço’lar, Onno Tunç’lar, Beatles’lar çıkar mı sizce?
Etkileşimin doğallaştığı, insanların sanata ve sanatçıya dokunabildiği, evrendeki doğal unsurları içinde barındıran bir gelecekte bu mümkün.
Özetle taşlar ve sıpalar yeniden ortaya çıktığında herşey değişecek. Sanat yeni yüzyılda yani bir kırılım yaşayarak rotasını değiştirecek.
Şimdiden listelerini hazırlayın, siz günümüz sanatçılarından kimlerin 45 liklerini dinlemek istersiniz?
YORUMLAR